ET PERFEKT FRITIDSJOB
FRA FRITIDSJOB TIL KARRIERE
Et fritidsjob eller et sabbatår i detailbranchen giver dig hurtigt ansvar og erfaring. Du lærer at håndtere kunder, samarbejde med kolleger, udover at du får en god fornemmelse for dynamikken og dagligdagen i en butik. Alt sammen noget, der giver dig uvurderlige færdigheder til fremtiden.
Og så bliver du medlem af et team, hvor du kan spejle dig i fuldtidsansatte. På den måde lærer du at betjene kunder og at kommunikere klart og løsningsorienteret.
Det gør dig til en stærk kandidat til fremtidige job.


SAMMENHOLD
SAMMENHOLD


Du går i 9. eller 10. klasse
Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 1. del (GF1).
Du skal desuden være vurderet uddannelsesparat og have indsendt en studievalgsportfolio sammen med din ansøgning.
Du skal ansøge senest 1. marts via www.optagelse.dk, hvorefter din uddannelse typisk starter i august. Du kan søge ind på GF1 i op til to år efter, du er gået ud af 9. eller 10. klasse.
Du er gået ud af 9. eller 10. klasse
Er det mere end to år siden, du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du springe GF1 over og starte direkte på grundforløbets 2. del (GF2).
Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Der kan være uddannelsesstart flere gange om året, typisk i august og i januar. Kontakt din skolevejleder, eller tjek skolens hjemmeside for at få information om ansøgningsfrist.
Du har en STX, HF eller HTX
Hvis du har en gymnasial uddannelse, kan du tage et afkortet grundforløb på fem uger, som også kaldes EUS. Efter din EUS kan du starte på hovedforløbet.
Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Der er uddannelsesstart fire gange om året, og har du en god selvdisciplin, kan du tage din EUS online.
Du har en HHX
Har du en bestået HHX, kan du søge direkte ind på hovedforløbet og springe grundforløbet over. For at starte på detailhandelsuddannelsens hovedforløb skal du have en uddannelsesaftale med en virksomhed eller være optaget i skoleoplæring.
Du er over 25 år
Hvis du er over 25 år, kan du tage et særligt tilrettelagt forløb, der kaldes erhvervsuddannelse for voksne (EUV). Her får du lagt din egen uddannelsesplan, hvor du bygger videre på den erfaring og den uddannelse, du har i forvejen.
Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Hvis du ønsker mere information inden studiestart, kan du henvende dig til den erhvervsskole, du ønsker at gå på.
FAQ
Kan du ikke finde svar? Ræk ud til vores support på chatten.
Hvad er et grundforløb?
Et grundforløb er den typiske indledning til din erhvervsuddannelse. I dette tilfælde din indgang som elev i detail. Grundforløbet er opdelt i to dele, også kendt som grundforløbets 1. del (GF1) og grundforløbets 2. del (GF2)
På GF1 bliver du klogere på, hvilken retning inden for butiksuddannelse du skal gå. Her vil du blandt andet have Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. Du får også en introduktion til de forskellige muligheder, der er for erhvervsuddannelser. Det er her, du starter, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse.
På GF2 bliver det mere fagspecifikt. Du får særlig viden og relevante kompetencer. Du lærer at udføre de praktiske opgaver, der hører til dit fag. Og du begynder at få den viden, du skal bruge for at kunne arbejde inden for detailhandel. Desuden bliver du forberedt til grundforløbsprøven, som skal du skal bestå, før du kan starte på hovedforløbet.
Hvad er et hovedforløb?
Efter grundforløbet starter du på hovedforløbet. Hovedforløbet er opdelt i praktikperioder og skoleperioder. For at kunne starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads). Hovedforløbet afsluttes med en prøve.
Hvad er en læreplads?
En læreplads er en plads hos en given virksomhed, som du laver en såkaldt uddannelsesaftale med.
Hvad er en uddannelsesaftale?
En uddannelsesaftale er en kontrakt mellem elev og virksomhed, som skal underskrives af begge parter. Arbejdsgiveren skal her skrive under på, at vedkommende forpligter sig til at lære dig op, når du bliver butikselev, i henhold til bekendtgørelsen for uddannelsen.
Hvordan finder jeg en læreplads?
På vores jobportal har vi samlet alle de ledige lærepladser, du kan søge lige nu. Er du i gang med uddannelsen, hjælper erhvervsskolen dig med at finde en læreplads. Hvis du ikke er i gang med uddannelsen, kan du tage kontakt til de enkelte skolers lærepladsvejledning.
Hvad er skoleoplæring?
Hvis du ikke kan finde en læreplads, kan du søge om skoleoplæring. For at søge om skoleoplæring skal du blandt andet kunne bevise, at du aktivt har søgt læreplads og ikke fundet noget. Herefter skal du tage fat i din skole for at få yderligere hjælp.
Hvordan kommer jeg i gang?
Din vej til detailhandelsuddannelsen kan gå ad flere veje og afhænger af din alder og din baggrund. Der er nemlig forskel på, om du kommer direkte fra folkeskolen, har en gymnasial uddannelse, eller om du har flere års relevant erhvervserfaring.
Hvad er adgangskravene til et grundforløb?
Adgangskravene til grundforløb er,:
- at du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende.
- at du skal have mindst 2,0 i karaktergennemsnit i både dansk og matematik i folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende.
Kommer du direkte fra folkeskolen, skal du desuden erklæres uddannelsesparat og derefter indsende din studievalgsportfolio sammen med din ansøgning.
Har du en gymnasial uddannelse opfylder du også adgangskravene.
Adgangskravene til hovedforløbet er:
- Dansk på C-niveau
- Engelsk på C-niveau
- Virksomhedsøkonomi på C-niveau
- Afsætning på C-niveau
- Erhvervsinformatik på C-niveau
Du skal samlet have opnået et gennemsnit på mindst 2,0 i de anførte fag.
Du skal desuden have indgået en uddannelsesaftale eller en aftale om skoleoplæring.
Kan jeg tage uddannelsen som EUX?
Det kan du tro! Du kan tage uddannelsen som EUX og blive faglært inden for detailhandel og blive student samtidig. Den enkelte skole tilrettelægger forløbet, men uddannelsen varer typisk 4-5 år.
Find læreplads på jobportalen
0
Ledige stillinger
0
Nye stillinger i 2025
0
Virksomheder har benyttet portalen



MØD VORES ELEVER
MATHILDE
Mathilde fik smag for en karriere inden for detail, efter hun ved en tilfældighed begyndte som ungarbejder i branchen:
“Lynhurtigt blev jeg grebet af fællesskabet og arbejdsmiljøet og blev informeret om muligheden for at tage salgsassistentuddannelsen direkte efter handelsskolen. En tilfældighed som endte med at blive den bedste beslutning til dato.”
Mathilde har også overvejelser om, hvordan hun kan bruge detailhandelsuddannelsen til at indfri sine karrieredrømme i fremtiden:
“Jeg vil enormt gerne være butikschef, og have min egen butik og derfor er det selvfølgelig super relevant at være uddannet salgsassistent. Derudover kan uddannelsen bruges til at læse ledelse på universitetet, hvilket jeg også har stor interesse i.”
OLIVER
Dagligdagen i detail er aldrig ens, og der følger mange forskellige opgaver - og hatte - med som salgsassistentelev:
“Udover at sælge tøj er der en del praktiske opgaver - herunder bruger jeg meget tid på at arbejde med visuel merchandise, hvilket betyder, at jeg er med til at gøre butikken og afdelingen pæn at se på. Der er også mange logistiske opgaver, og så har jeg daglig kontakt med vores leverandører og brands.”
Oliver sætter stor pris på, at en detailkarriere giver ham mulighed for en afvekslende hverdag, hvor han arbejder med mennesker hver dag:
“Det er fedt at arbejde med mennesker. Jeg møder og taler hver dag med nye mennesker, og det elsker jeg. Selvom mange af vores opgaver er daglige gøremål, er ikke en dag ens, hvilket er fedt og motiverende.”
MATHILDE
Med en karriere inden for detailhandel kan du arbejde med lige netop dét, du interesserer dig for:
“Jeg valgte en karriere i detailhandel, fordi jeg elsker at snakke med mennesker, og fordi jeg har en interesse for skønhed og velvære. Så at kunne hjælpe mennesker med noget, jeg selv har så stor interesse for, er mega fedt. Man danner relationer til kunderne, og derved kommer de også igen for at handle hos en.”
Mathilde sætter stor pris på den afvekslende hverdag i detail med mange forskellige opgaver og varer:
“Det bedste ved at arbejde i detailhandel er, at dagene aldrig er ens. Vi har mange forskellige kunder hver dag, som kommer ind med vidt forskellige behov og problemer. Og så har vi så mange forskellige varer i detailbranchen, som vi bliver vi undervist i på skolen, så vi for en bred viden om mange forskellige ting.”
GUSTAV
Gustav valgte detailhandelsuddannelsen, så han kan skabe sig en karriere med fokus på sine interesser:
“Jeg valgte at starte min karriere i detailhandel, fordi jeg får lov til at arbejde med to af mine interessere/passioner: mode og salg. Jeg ser uddannelsen som en god måde at få sammenkoblet mine interesser med mit arbejde - på den måde er hver dag spændende og lærerig for mig. Og det hjælper mig med at udvikle mig både på et personligt og professionelt plan, mens jeg arbejder.”
Gustav drømmer om at fortsætte sin karriere i detail og løbende udvikle sig i den kæde, han er elev i:
“I fremtiden drømmer jeg om at udvikle mig yderligere inden for detail, så jeg kan få en højere stilling som butikschef i en af vores butikker. Den præcise tidshorisont er svær at sige nu, men på længere sigt vil jeg gå efter en stilling i kæden som henholdsvis distriktschef eller indkøber.”
LAURA
Laura er glad for alt det, hun lærer som detailhandelselev og kan bruge aktivt i sit arbejde i butikken:
“Der er meget mere end bare at sælge et produkt, når man er salgselev. Man lærer forskellige salgsteknikker til, hvordan kunden får en god oplevelse, og hvordan man får dem til at købe mere eller et bedre produkt, end det de først overvejede. Jeg kan godt lide at blive klogere, og med en uddannelse som salgsassistent har jeg stor mulighed for at få viden om de brands og unikke produkter, som butikken sælger.”
Detailhandelsuddannelsen giver gode mulighed for at ændre fokus og karriere i fremtiden:
“Der er gode jobmuligheder. Det tiltaler mig, at hvis jeg en dag ikke længere gider at sælge briller, kan jeg skifte job og begynde at sælge noget andet med andet spændende baggrundsviden, jeg kan tage fat i uden at skulle starte en ny uddannelse.”
ANNIKA
Annikas hverdag er fyldt med mange forskellige opgaver, der er med til at sikre gode kundeoplevelser:
“Min hverdag i butikken er meget forskellig. Primært er det selvfølgelig kundebetjening, da der ikke ville være en butik uden kunder. Derudover er der også reklamationsbehandling samt dekoration i butikken, alt efter hvad der er i avisen, og hvilke brands der har købt sig ind på en a-placering. Jeg synes, det er fedt, der er en varieret dag, og at man får talt med mange forskellige mennesker, der alle sammen kommer med hver sin historie.”
Detailhandelsuddannelsen åbner for mange spændende muligheder:
“Det er en virkelig god og bred uddannelse, man får, hvor man har mange muligheder, når man er færdig. Det er en god uddannelse til dig, der ikke kan sidde stille og elsker at være i gang. Jeg har ikke en præcis drøm med selve uddannelsen, men ved at jeg elsker branchen og gerne vil blive i den, så min uddannelse vil jeg bruge til at åbne døre og se, hvad der kommer min vej.”

CHAT MED OS
Har du spørgsmål til uddannelsen, eller er du i tvivl, om det er noget for dig? Fortvivl ikke. Vi sidder klar til hjælpe og vejlede dig - kun ét klik væk!
Kontakt os alle hverdage fra 8:00-20:00.
