02. oktober 2023

VINDEREN AF FAGPRØVEPRISEN 2023! 

Dansk Erhverv, HK Handel og HK Privat hylder for 25. gang talenter inden for dansk handel ved Fagprøveprisen. Priserne blev uddelt på Børsen i København mandag den 2. oktober 2023. Mød de tre vindere på området for detailhandel her.

Foto Ida Fra Matas 1

1. Pladsen: IDA SATTE REKORD I MATAS

Det er ret vildt at sætte ny omsætningsrekord for fagprøver i Matas. Men det var netop, hvad Ida Marie Klovborg Hermann præsterede.

23-årige Ida Marie blev udlært i Matas i Sct. Mathiascentret i Viborg, og hun imponerede virkelig kolleger og butikschef. Ida Maries fagprøve forløb over en hektisk uge, og hun koncentrerede sig om produkter fra Clinique. Hun skabte en flot præsentation, og hun inviterede kunder til en event-aften.

Den unge elev gjorde tilmeldingen supernem ved at bruge QR- koder. Hele 80 kunder dukkede op, og det var med til at få salget til at eksplodere.

HJERTESAG

”Jeg vil gerne sælge med hjertet. Det handler om at inddrage og motivere kolleger og kunder, og det var faktisk mit mål at sætte ny rekord,” fortæller Ida Marie Klovborg Hermann.

Hendes motivation var i top, fordi hun kunne stå inde for det, hun solgte.

”Alle produkter er allergitestede og bæredygtige. Det er vigtigt.”

”Efter min event inviterede jeg alle deltagere tilbage til butikken, så jeg kunne høre, om de var tilfredse - og om de havde behov for andre produkter,” siger Ida Marie.

HYGGE OG HJÆLP

Hun anbefaler unge at tage en detailhandelsuddannelse, for hun er selv særdeles tilfreds med Aarhus Business College og elevtiden i Matas.

”Der er supergod balance mellem teori og praksis. Uddannelsen tager to år, og vi var på skolen fem gange med to uger ad gangen. Aarhus Business College var en megafed oplevelse. Jeg elskede, når vi mødtes på skolen, for vi havde meget engagerede lærere og et tæt fællesskab. Det var lidt som at være på efterskole. Vi
hyggede og hjalp hinanden, og vi ses stadig.”

”Det er et klart plus ved detailhandelsuddannelsen, at man får løn samtidig med, at man uddanner sig. Det er bedre end at være på SU. Det er også fedt, at uddannelsen åbner for så mange muligheder. Man kan blive souschef, butikschef, arbejde med marketing osv. Det overrasker måske nogle, at detailhandelsuddannelsen kan føre til så meget forskelligt,” siger Ida Marie.

For hende førte uddannelsen til opfyldelse af noget virkelig stort.

”Jeg har fået job som konsulent hos Clinique / Estée Lauder. Det er drømmejobbet. På sigt vil jeg også gerne lave marketing for Estée Lauder,” fortæller Ida Marie.

Foto Malene Meny Herning

2. Pladsen: VINSALG PÅ HIMMELFLUGT

En tjekket udstilling, smagsprøver og online-trylleri fik vinsalget i MENY Herning til at sprudle.

Malene Maul Sørensen stod bag fremstødet. Det var hendes fagprøve i butikken, og hun tog hensyn til både årstid og krise, da hun lavede udstillingen.

”Til fagprøven valgte jeg at markedsføre vine fra leverandøren GOBIvin, og ”GOBI” er jo en forkortelse for ”god og billig”. Fagprøven foregik i februar og i en tid, hvor kunderne holdt på pengene og måske tænkte på slankekur. Så jeg satsede på, at vi kunne fastholde vinsalget med rigtigt gode tilbud. Samtidig lavede jeg flere
Facebook- og LinkedIn-opslag, som fristede kunder til at besøge butikken og få gode tilbud og prøvesmagning,” fortæller Malene.

JOBFEST

Strategien holdt i den grad. Malene præsterede en stor stigning i vinsalget i forhold til samme periode året før.

”Jeg brugte en kabeltromle af træ til udstillingen. Jeg placerede vine til henholdsvis 50, 60 og 70 kr. i tre niveauer.” ”Så inviterede jeg kunder til prøvesmagning på to fredage, og det er jo altid populært med tilbud, der koster gratis. Det, med at skabe oplevelser for kunderne – og tilbyde noget særligt – er også en vigtig del af MENY's dna. Det var en skøn oplevelse lige fra forberedelse til kulmination, og jeg fik virkelig opbakning af mine kolleger. Det var simpelthen en ren fest at gå på arbejde,” siger 33-årige Malene.

TYSK INSPIRATION

Hendes udstilling var direkte inspireret af en studietur, hun havde været på, sammen med sin klasse fra Business College Syd.

”Vi var i Hamborg, og mange tyske butikker gør meget ud af at give kunderne noget ud over det sædvanlige. Det kan være med lyssætning, butikker i butikken og udstillinger,” fortæller Malene Maul Sørensen.

Hun var begejstret for sit skoleophold på Business College Syd i Mommark på Als. MENY er en del af Dagrofa, som vil give unge elever en unik undervisning, de aldrig glemmer.

”Vi fik nærmest en genial undervisning. Lærerne er meget kompetente, og de tager udgangspunkt i den enkelte elev. De kræver også engagement. Vi lærte noget ved traditionel undervisning, samtidig med at vi havde det sjovt. Vi prøvede at svæve i tovbane, vi var på dykkertur med harpun, vi tilberedte fisk ved bål, og vi havde besøg af Michelin-kok Henrik Jyrk. Alt det lærte jeg også en masse af,” fortæller Malene.

Efter hendes succesfulde fagprøve har hun sagt ja tak til at fortsætte i MENY Herning, som hun nærmest opfatter som et slags andet hjem. Hun glæder sig også over, at MENY står bomstærkt på vin- og øl-sortiment, som er områder hun gerne vil blive endnu klogere på.

Foto Mai Med Hunde Maxi Zoo

3. Pladsen: FAGPRØVE GAV POTE OG KÆMPE MERSALG

”Har I nogle produkter, der kan aktivere min hund?”

Mai Hou Olesen har i de senere år hørt mange spørgsmål om lige netop dét emne. Hun var nemlig elev i Maxi Zoo i Randers på Marsvej.

Kunderne fortalte blandt andet, at deres hunde kedede sig – især når de var alene. Det gav Mai en fantastisk idé. Hun skulle i gang med sin fagprøve, og hun valgte at promovere produkter, der sørger for mental aktivering af hunde. Det kan være en afrundet kegle, som giver godbidder, når der skubbes til legetøjet. Eller en
snackbold, hvor hunden skal bearbejde bolden for at få maden ud.
Mais specialudstilling medførte et stort mersalg. Ikke bare i Maxi Zoo i Randers,
men også i andre af kædens butikker, der kopierede idéen.

LOGRENDE KUNDER

”Min udstilling havde fem demo-aktivitetsspil placeret nederst. På den måde kunne hunde – og deres ejere – afprøve legetøjet. Kunden kunne finde ud af, om hunden var interesseret. Jeg supplerede med tilbud på forskellige typer godbidder, som kan bruges til legetøjet. Udstillingen ramte virkelig nyhedens interesse, og det var meget populært. Mange kunder fortalte, at de ikke vidste, at man kunne købe den slags,” fortæller Mai om sin fagprøve.

Den har gjort hende til en af de 10 nominerede til Fagprøveprisen indenfor detailhandel, og Mai lod sig ikke slå ud af modgang.

”Marketingafdelingen havde ikke tid til at lave reklamemateriale, så det biksede jeg selv sammen. Jeg havde også tekniske problemer med salgsvideoen til selve udstillingen, men det blev også løst.” ”Mine kolleger var til stor hjælp. De syntes, at det var en fed idé med udstillingen, og nogle tog deres hunde med på arbejde, så de kunne filmes til salgsvideoen,” siger Mai.

MAXI MULIGHEDER

Efter at 20-årige Mai tryllede med sin fagprøve og efterfølgende kunne kalde sig udlært, er hun fortsat i Maxi Zoo. Dog i en nylanceret butik i Grenå.

”Jeg er utrolig glad for mit job, og jeg har lyst til at fortsætte i Maxi Zoo. Der er gode karrieremuligheder. På sigt kunne jeg tænke mig at blive souschef eller måske chef for en ny butik.”

”Da jeg begyndte på detailhandelsuddannelsen, blev jeg overrasket over, hvor mange muligheder, det giver. Samtidig med at jeg var elev i Maxi Zoo, havde jeg i alt seks ugers undervisning på Aarhus Business College. Vores lærer, Bettina, var helt fantastisk. Hun har gjort undervisningen meget levende, og hun var god til at
 ytte til vores ønsker. Så jeg kan virkelig anbefale andre unge at tage en detailhandelsuddannelse,” konkluderer Mai Hou Olesen.

Og skulle hun vinde en af Fagprøvepriserne, afgiver hun et løfte til sine egne hunde, Rumle og Smilla: ”Så får de helt sikkert en ekstra godbid!”

Se flere nyheder
Martin Fra Daglibrugsen

24-årig hitter på nettet med sit "flove arbejde"

Martin Hovaldt Jørgensen laver TikTok-videoer om sit arbejde i Dagli’ Brugsen. Han vil være med til at ændre synet på uddannelse i detailbranchen.

Se nyhed
Bio Dhu

Vær med til at sætte endnu mere fokus på detailbranchens uendelige muligheder

Vi sætter endnu stærkere ind på eksponeringen af kampagnen ‘Altid i forandring’ med massiv outdoor indsats og biografspot.

Se nyhed
Rami Jensen

Jorden rundt med JYSK: Mød den nytiltrådte direktør Rami Jensen

JYSKs nytiltrådte direktør, Rami Jensen, har ingen planer om at ændre tilgangen med at udbrede JYSK på verdenskortet. Tværtimod.

Se nyhed
07112023 Aarets Laereplads 61

Detailhandel viser styrke med sine mange muligheder

Maxi Zoo har netop vundet en flot andenplads ved uddelingen af prisen for årets mest innovative læreplads.

Se nyhed