Detailhandelsuddannelsen er det første skridt i din karriere. Der er flere måder at starte på. Læs her, hvordan du kommer i gang.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

FIND DIN VEJ IND I DETAILBRANCHEN

Din vej til detailhandelsuddannelsen kan gå ad flere veje og afhænger af din alder og din baggrund. Der er nemlig forskel på, om du kommer direkte fra folkeskolen, har en gymnasial uddannelse, eller om du har flere års relevant erhvervserfaring.

Nedenfor kan du finde et hurtigt overblik over de mulige veje til detailhandelsuddannelsen og en fremtid som salgsassistent, blomsterdekoratør, visual merchandiser eller en af de andre spændende muligheder som elev i detail.

Rectangle 6
Power Tools Circular Saw Isolated On A White Back 2022 03 18 22 10 33 Utc (1)

Du går i 9. eller 10. klasse

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 1. del (GF1).

Du skal desuden være vurderet uddannelsesparat og have indsendt en studievalgsportfolio sammen med din ansøgning.

Du skal ansøge senest 1. marts via www.optagelse.dk, hvorefter din uddannelse typisk starter i august. Du kan søge ind på GF1 i op til to år efter, du er gået ud af 9. eller 10. klasse.

Du er gået ud af 9. eller 10. klasse

Er det mere end to år siden, du er gået ud af 9. eller 10. klasse, kan du springe GF1 over og starte direkte på grundforløbets 2. del (GF2).

Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Der kan være uddannelsesstart flere gange om året, typisk i august og i januar. Kontakt din skolevejleder, eller tjek skolens hjemmeside for at få information om ansøgningsfrist.

Du har en STX, HF eller HTX

Hvis du har en gymnasial uddannelse, kan du tage et afkortet grundforløb på fem uger, som også kaldes EUS. Efter din EUS kan du starte på hovedforløbet.

Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Der er uddannelsesstart fire gange om året, og har du en god selvdisciplin, kan du tage din EUS online.

Du har en HHX

Har du en bestået HHX, kan du søge direkte ind på hovedforløbet og springe grundforløbet over. For at starte på detailhandelsuddannelsens hovedforløb skal du have en uddannelsesaftale med en virksomhed eller være optaget i skoleoplæring. 

Du er over 25 år

Hvis du er over 25 år, kan du tage et særligt tilrettelagt forløb, der kaldes erhvervsuddannelse for voksne (EUV). Her får du lagt din egen uddannelsesplan, hvor du bygger videre på den erfaring og den uddannelse, du har i forvejen. 

Du skal ansøge via www.optagelse.dk. Hvis du ønsker mere information inden studiestart, kan du henvende dig til den erhvervsskole, du ønsker at gå på.

HVORDAN FÅR JEG EN LÆREPLADS?

På vores jobportal har vi samlet alle ledige elevstillinger i hele Danmark, så du nemt kan finde din drømmelæreplads og sende en ansøgning. 

 

Se ledige stillinger

Rectangle 7

FAQ

Kan du ikke finde svar? Ræk ud til vores support i chatten.

Hvad er et grundforløb?

Et grundforløb er den typiske indledning til din erhvervsuddannelse. I dette tilfælde din indgang som elev i detail. Grundforløbet er opdelt i to dele, også kendt som grundforløbets 1. del (GF1) og grundforløbets 2. del (GF2)

På GF1 bliver du klogere på, hvilken retning inden for butiksuddannelse du skal gå. Her vil du blandt andet have Dansk C, Engelsk C og Samfundsfag C. Du får også en introduktion til de forskellige muligheder, der er for erhvervsuddannelser. Det er her, du starter, hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse.

På GF2 bliver det mere fagspecifikt. Du får særlig viden og relevante kompetencer. Du lærer at udføre de praktiske opgaver, der hører til dit fag. Og du begynder at få den viden, du skal bruge for at kunne arbejde inden for detailhandel. Desuden bliver du forberedt til grundforløbsprøven, som skal du skal bestå, før du kan starte på hovedforløbet.

Hvad er et hovedforløb?

Efter grundforløbet starter du på hovedforløbet. Hovedforløbet er opdelt i praktikperioder og skoleperioder. For at kunne starte på hovedforløbet skal du have en uddannelsesaftale (læreplads). Hovedforløbet afsluttes med en prøve.

Hvad er en læreplads?

En læreplads er en plads hos en given virksomhed, som du laver en såkaldt uddannelsesaftale med.

Hvad er en uddannelsesaftale?

En uddannelsesaftale er en kontrakt mellem elev og virksomhed, som skal underskrives af begge parter. Arbejdsgiveren skal her skrive under på, at vedkommende forpligter sig til at lære dig op, når du bliver butikselev, i henhold til bekendtgørelsen for uddannelsen.

Hvordan finder jeg en læreplads?

På vores jobportal har vi samlet alle de ledige lærepladser, du kan søge lige nu. Er du i gang med uddannelsen, hjælper erhvervsskolen dig med at finde en læreplads. Hvis du ikke er i gang med uddannelsen, kan du tage kontakt til de enkelte skolers lærepladsvejledning. 

Find læreplads

Hvad er skoleoplæring?

Hvis du ikke kan finde en læreplads, kan du søge om skoleoplæring. For at søge om skoleoplæring skal du blandt andet kunne bevise, at du aktivt har søgt læreplads og ikke fundet noget. Herefter skal du tage fat i din skole for at få yderligere hjælp.

Hvordan kommer jeg i gang?

Din vej til detailhandelsuddannelsen kan gå ad flere veje og afhænger af din alder og din baggrund. Der er nemlig forskel på, om du kommer direkte fra folkeskolen, har en gymnasial uddannelse, eller om du har flere års relevant erhvervserfaring.

Læs mere

Hvad er adgangskravene til et grundforløb?

Adgangskravene til grundforløb er,:

  • at du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende.
  • at du skal have mindst 2,0 i karaktergennemsnit i både dansk og matematik i folkeskolens afgangseksamen eller tilsvarende.

Kommer du direkte fra folkeskolen, skal du desuden erklæres uddannelsesparat og derefter indsende din studievalgsportfolio sammen med din ansøgning.

Har du en gymnasial uddannelse opfylder du også adgangskravene.

Adgangskravene til hovedforløbet er:

  • Dansk på C-niveau
  • Engelsk på C-niveau
  • Virksomhedsøkonomi på C-niveau
  • Afsætning på C-niveau
  • Erhvervsinformatik på C-niveau

Du skal samlet have opnået et gennemsnit på mindst 2,0 i de anførte fag.

Du skal desuden have indgået en uddannelsesaftale eller en aftale om skoleoplæring.

Kan jeg tage uddannelsen som EUX?

Det kan du tro! Du kan tage uddannelsen som EUX og blive faglært inden for detailhandel og blive student samtidig. Den enkelte skole tilrettelægger forløbet, men uddannelsen varer typisk 4-5 år.

Close Up Of Woman Hand Choosing Thrift Young And D 2021 10 21 03 46 31 Utc Min

CHAT MED OS

Har du spørgsmål til uddannelsen, eller er du i tvivl, om det er noget for dig? Fortvivl ikke. Vi sidder klar til hjælpe og vejlede dig - kun ét klik væk!

Kontakt os alle hverdage fra 8:00-20:00. 

Iphone
All Comps Artboards 011 Generiske New Comp V2 Dcomp 6 1 6

ALTID I FORANDRING

Med detailhandelsuddannelsen får du mere end blot en uddannelse. Du åbner døren på vid gab til en fremtid, hvor du kan udforske et væld af spændende karrieremuligheder, hvad enten du er til business, kreativitet, e-handel eller ledelse. 

Her er hver dag en ny dag. Nye produkter, nye trends og nye oplevelser og udfordringer venter på dig. For når du arbejder med mennesker, varierer opgaverne, og du kan se frem til en hverdag, hvor ingen dage er ens – og aldrig som i går.

Sådan kommer du i gang