Detailhandelens oversete karrieremuligheder - et værdifuldt alternativ, hvor du gør en forskel.
Detailhandlen bliver ofte overset i debatten om ungdommens uddannelsesmuligheder. I en tid, hvor akademiske uddannelser og håndværksfag dominerer samtalerne, glemmer mange de værdifulde karrieremuligheder, der ligger i detailhandlen. Men det er en branche, der både rummer spændende ledelsespositioner, muligheden for at gøre en forskel i lokalsamfundet og en stigende indflydelse på bæredygtighed – noget som den nye dokumentarserie på TV2 Play, De Unge Købmænd, tydeligt viser.
I serien følger vi unge købmænd, der vælger detailhandlens vej i stedet for de "tunge studiebøger". De kæmper for at holde liv i små lokalsamfund og står ansigt til ansigt med de udfordringer, der følger med. Det er ikke blot en kamp om butiksoverlevelse – det handler også om at sikre byens puls og skabe et sted, hvor folk har lyst til at mødes, handle og leve. En af de unge købmænd, Martin Hovaldt Jørgensen, butikschef i Dagli’Brugsen i Gjerlev og aktiv på TikTok med 60.000 følgere, fortalte til TV2 Østjylland: “Jeg oplevede, at enormt mange så skævt til mig, dengang jeg valgte at gå den her vej. Det var meget mod normerne for, hvad man normalvis gør, eller hvad vi bliver skubbet til at gøre.”
Dette skæve syn på detailbranchen handler muligvis om, at mange unge ikke kender til alle de muligheder, branches uddannelser åbner op for. Martin Jørgensen havde aldrig troet, han skulle være så glad, for det han laver; han har arbejdet ti år i Dagli’Brugsen og har opnået en bred erfaring med logistik, planlægning samt med samarbejde og ledelsesansvar. Detailbranchen tilbyder altså en solid grunduddannelse, som fortalt til TV2 Østjylland af Tobias Simonsen, ungeminister for Coop. Det er en grunduddannelse man kan bruge, uanset hvad man har lyst til at lave. Uddannelsen giver nemlig gode muligheder for at blive specialist indenfor et bestemt fagområde, men der er også et stort potentiale for at blive leder, hvis det er det, man drømmer om.
Detailhandlen handler altså om meget mere end blot hyldeopfyldning og kundebetjening. Det er en branche, hvor man har muligheden for at tage vigtige beslutninger, der påvirker produktsortimentet og dermed virksomhedens sociale og miljømæssige ansvarlighed. Det betyder, at du som ansat kan være med til at sikre en bæredygtig fremtid ved at vælge produkter, der er bedre for miljøet, og samtidig skabe en butik, der leverer værdi til lokalsamfundet.
De Unge Købmænd sætter fokus på, hvordan unge, der vælger detailhandlen, kan skabe meningsfulde karrierer, der ikke kun handler om at tjene penge, men også om at gøre en forskel i deres lokalsamfund og for fremtidens bæredygtighed.
Er du nysgerrig på, hvordan hverdagen ser ud for de unge købmænd? Se alle fire afsnit på TV2 Østjylland eller TV2 Play.
Detailhandelsuddannelsen fejrer årets fagprøvevindere
Detailhandelsuddannelsen har endnu engang bevist sin værdi som en central aktør i udviklingen af fremtidens talenter inden for detailhandlen.
Se nyhedSalgselev i Meny var til møde med ministeren
Dagrofa har fornyet sin uddannelse af salgselever, og det har givet positive resultater
Se nyhedEventyrlystne Mathias rykker fra Vissenbjerg til Rotterdam
23-årige Mathias Neessen skal efter mange år hos Spar Vissenbjerg nu på nye eventyr i Spar University
Se nyhedFemte led i købmands-slægt viderefører butik med 163 år lang historie
Bjørn Ryttersgaard Jacobsen er fra en familie, der har drevet butik i Borbjerg siden 1861. Konkurrencen er nu intens fra nærliggende butikker som Bilka og Lidl, men Bjørns Spar-butik udmærker sig med højt serviceniveau og lokal forankring. Han driver forretningen med hustruen Mette Riis Jacobsen. Privatfoto
Se nyhed